Southern Chestnut-breasted Wren
Cyphorhinus thoracicus
Classification
- Class
- Aves
- Order
- Passeriformes
- Family
- Troglodytidae
The southern chestnut-breasted wren (Cyphorhinus thoracicus) is a species of passerine bird in the wren family Troglodytidae that is found in southern Peru and the extreme northwest of Bolivia. It was formerly considered to be conspecific with the northern chestnut-breasted wren (Cyphorhinus dichrous) with the English name "chestnut-breasted wren". Taxonomy The southern chestnut-breasted wren was formally described in 1844 by the Swiss naturalist Johann Jakob von Tschudi based on a specimen collected in Peru.
Les Troglodytidae sont une famille d'oiseaux, de l'ordre des passereaux, qui regroupe des oiseaux appelés troglodytes. Elle comprend 19 genres et 84 espèces essentiellement originaires du Nouveau Monde (écozone néarctique et écozone néotropique), une espèce Troglodytes troglodytes possède une répartition plus large, couvrant la totalité de la zone holarctique (écozone néarctique et écozone paléarctique). Description Ils pèsent entre 9 et 50 grammes environ.
El cucarachero pechicastaño, cucarachero de pecho castaño o cucarachero dorsicastaño del sur (Cyphorhinus thoracicus) es una especie de ave paseriforme de la familia Troglodytidae perteneciente al género Cyphorhinus. Es nativo de los Andes del centro oeste de América del Sur. Distribución y hábitat Se distribuye por la vertiente oriental de la cordillera de los Andes, en Perú, desde Huánuco hacia el sur hasta el noroeste de Bolivia en La Paz.
Distribution
More from the same family
Thrush-like Wren
Campylorhynchus turdinus
TroglodytidaeBuff-breasted Wren
Cantorchilus leucotis
TroglodytidaeGrass Wren
Cistothorus platensis
TroglodytidaeMusician Wren
Cyphorhinus arada
TroglodytidaeGrey-breasted Wood-wren
Henicorhina leucophrys
TroglodytidaeSouthern Nightingale-wren
Microcerculus marginatus
TroglodytidaeGrey-mantled Wren
Odontorchilus branickii
TroglodytidaeHouse Wren
Troglodytes aedon
Troglodytidae