Oilbird
Steatornis caripensis
Classification
- Class
- Aves
- Order
- Steatornithiformes
- Family
- Steatornithidae
The oilbird (Steatornis caripensis), locally known as the guácharo, is a bird species found in the northern areas of South America including the Caribbean island of Trinidad. It is the only living species in the genus Steatornis, the family Steatornithidae, and the order Steatornithiformes. Nesting in colonies in caves, oilbirds are nocturnal feeders on the fruits of the oil palm and tropical laurels.
Le Guacharo des cavernes (Steatornis caripensis) est la seule espèce de l'ordre des Steatornithiformes de la famille des Steatornithidae et du genre Steatornis, proche parent des engoulevents. Cette espèce endémique de la zone néotropicale niche en groupes dans des grottes, du niveau de la mer jusqu'à 3 400 m d'altitude. On retrouve chez le Guacharo plusieurs caractéristiques peu communes chez les oiseaux, notamment la capacité d'écholocation, un bon odorat et un régime alimentaire strictement frugivore.
El guácharo (Steatornis caripensis), también conocida como huira pishco, tayo, ave de las cavernas o pájaro aceitoso (como en latín, steatornis, o en alemán, Fettschwalm y en inglés, oilbird), es una especie de ave steatornitiforme de la familia Steatornithidae propia de Sudamérica. Es la única especie del género Steatornis y de la familia Steatornithidae, y la única ave frugívora nocturna del orden, y una de las pocas aves, y la única nocturna, que navegan por ecolocación en condiciones de baja luz. Esta ave, provista del mecanismo de ecolocación y un potente olfato, se alimenta en la noche…
Distribution
Related species
Spotted Sandpiper
Actitis macularius
ScolopacidaeYellow-collared Lovebird
Agapornis personatus
PsittacidaeRosy-faced Lovebird
Agapornis roseicollis
PsittacidaeWhite-cheeked Pintail
Anas bahamensis
AnatidaeYellow-billed Pintail
Anas georgica
AnatidaeMallard
Anas platyrhynchos
AnatidaeGreylag Goose
Anser anser
AnatidaeChestnut-fronted Macaw
Ara severus
Psittacidae