The shock-headed capuchin (Cebus cuscinus) is a species of gracile capuchin monkey from Bolivia and Peru. It was previously classified as a subspecies of the Humboldt's white-fronted capuchin (C. albifrons), but in 2013 Mittermeier and Rylands elevated it to a separate species, following genetic studies by Boubli et al.
Cebus est un genre de singes du Nouveau Monde de la famille des Cebidae. Classification Historiquement, Cebus incluaient tous les sapajous. Des études phylogénétiques récentes ont démontré que les espèces du groupe de Cebus apella s'étaient séparées de celles du groupe de Cebus capucinus au Miocène déjà.
El mono capuchino de cabeza de choque (Cebus cuscinus) es una especie de monos capuchinos gráciles de Bolivia y Perú. Anteriormente se le clasificaba como una subespecie del mono capuchino de frente blanca de Humboldt (C. albifrons), pero en 2013 Mittermeier y Rylands lo elevaron a una especie separada, siguiendo estudios genéticos de Boubli et al.
Distribution
More from the same family
Black-capped Capuchin
Sapajus apella
CebidaeHumboldt's White-fronted Capuchin
Cebus albifrons
CebidaeSpix's White-fronted Capuchin
Cebus unicolor
CebidaeAndean White-fronted Capuchin
Cebus yuracus
CebidaeBolivian Squirrel Monkey
Saimiri boliviensis
CebidaeHumboldt’s Squirrel Monkey
Saimiri cassiquiarensis
CebidaeEcuadorian Squirrel Monkey
Saimiri macrodon
CebidaeGuianan Squirrel Monkey
Saimiri sciureus
Cebidae