Sirystes albogriseus
Sirystes albogriseus
Classification
- Class
- Aves
- Order
- Passeriformes
- Family
- Tyrannidae
The Choco sirystes (Sirystes albogriseus), formerly known as the western sirystes, is a species of passerine bird in the tyrant flycatcher family Tyrannidae. It is found Colombia, Ecuador, and Panama. Taxonomy and systematics The Choco sirystes was formally described in 1863 by the American amateur ornithologist George Newbold Lawrence under the binomial name Lipaugus albogriseus, mistakenly placing it with the cotingas.
Le Tyran du Choco (Sirystes albogriseus) est une espèce de passereaux de la famille des Tyrannidae. Auparavant considéré comme conspécifique avec le Tyran siffleur (Sirystes sibilator), il est classé comme une espèce à part entière depuis les travaux de Ridgely & Greenfield, publiés en 2001, et de Hilty, publiés en 2003. Distribution Cet oiseau vit dans une zone allant de l'est du Panama (province de Veraguas) au nord-ouest de la Colombie et au nord-ouest de l'Équateur.
El mosquero del Chocó (Syristes albogriseus), también denominado mosquero silbador occidental, sirystes o siristes del Chocó (en Ecuador y Panamá) o atrapamoscas silbador (en Colombia, es una especie de ave paseriforme de la familia Tyrannidae perteneciente al género Sirystes. Es nativa del noroeste de América del Sur y extremo oriental de América Central. Este género era monotípico hasta mayo de 2014 en que algunas subespecies de Sirystes sibilator fueron separadas y elevadas al rango de especies, con base en diferencias de vocalización y morfológicas.
Distribution
More from the same family
Rough-legged and White-fronted Tyrannulets
Acrochordopus zeledoni
TyrannidaeBlack-billed Shrike-tyrant
Agriornis montanus
TyrannidaeTufted Tit-Tyrant
Anairetes parulus
TyrannidaeBlack-billed Flycatcher
Aphanotriccus audax
TyrannidaeWhite-headed Marsh Tyrant
Arundinicola leucocephala
TyrannidaePale-eyed Pygmy-tyrant
Atalotriccus pilaris
TyrannidaeWhite-eyed Attila
Attila bolivianus
TyrannidaeCinnamon Attila
Attila cinnamomeus
Tyrannidae